Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Πρόγραμμα προβολών της ΕΔΣ για το 2014-2015


Για τη χειμερινή περίοδο Δεκέμβριος 2014-Μάρτιος 2015, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ, διοργανώνει τον δεύτερο κύκλο προβολών, με κριτική παρουσίαση και συζήτηση, στη θεματική Πολιτικός Κινηματογράφος. Οι προβολές θα γίνονται Κυριακές απογεύματα, 5-8 μμ., στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, τηλ. 210.8215469). Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:  

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Το αντικείμενο μιας θρησκειολογικής επιστήμης: η ανθρωπολογική κατηγορία του ιερού

Το εισαγωγικό μάθημα του κύκλου "Στοιχεία Συγκριτικής Θρησκειολογίας"

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο διαδικτυακώς μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Φώτη Τερζάκη στο fterzakis@hotmail.gr


Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η Ε.Δ.Σ. με αφορμή την ανακοίνωση του φετεινού προγράμματος δραστηριοτήτων, διοργανώνει στο Art Bar POEMS&CRIMES των Εκδόσεων Γαβριηλίδης βραδιά συνάντησης με τους φίλους της, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί φωτογραφικό υλικό από το ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ που πραγματοποίησε το Πάσχα του 2014 και ο Φώτης Τερζάκης θα διαβάσει σχετικά αποσπάσματα από το υπό έκδοσιν ταξιδιωτικό του Αντίδρομα στον ήλιο. Ασιατικές ιχνογραφίες.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στις 21:00
Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι
Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 2014: Γλώσσα / Αισθητική / Ρεύματα

Νέος κύκλος μαθημάτων του NIKOY ΣABBATH στην Εταιρεία Διαπολιτισμικών Σπουδών (Λαμάχου 3, Πλάκα, 2ος όροφος)

(10 συναντήσεις. Κόστος συμμετοχής 180 ευρώ)

Παρά τις ραγδαίες αλλαγές στο οπτικοακουστικό πεδίο και τη σημαντική απομάκρυνση των θεατών από τις αίθουσες, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί αντίδοτο για τον κινηματογράφο. Η πιο σύνθετη και απολαυστική τέχνη του εικοστού αιώνα εξακολουθεί να επεξεργάζεται πρωτότυπες ιστορίες, να κατασκευάζει εντυπωσιακά θεάματα αλλά και να φέρνει στην επιφάνεια κρυμμένες αλήθειες. Και αυτό δεν είναι όλο. Όπως ο κινηματογράφος του χτες έτσι κι ο κινηματογράφος του σήμερα συμπυκνώνει την ανθρώπινη εμπειρία με απαράμιλλο τρόπο: αντανακλά και χαρτογραφεί την εξέλιξη των κοινωνιών από τις οποίες παράγεται και ταυτόχρονα εφευρίσκει ξανά και ξανά την τέχνη του.

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, στην εκπομπή τού ΣΤΕΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗ, στο Κόκκινο


Ο ΦΩΤΗΣ ΤΕΡΖΑΚΗΣ, στην εκπομπή τού ΣΤΕΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗ, στο Κόκκινο, Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014, μιλάει επ’ ευκαιρία τής επανέκδοσης του βιβλίου του Ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση. Τα χρώματα της σκακιέρας (Εκδόσεις των Συναδέλφων: Αθήνα 2013). 

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η Αγγελική Κοκκίνη στην παρουσίαση της ΕΔΣ


Από την βραδιά παρουσίασης του Προγράμματος της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών, 24 Οκτωβρίου 2013, στον χώρο των Εκδόσεων Γαβριηλίδης. Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ τραγουδάει με τη σπάνια ευαισθησία της βραζιλιάνικα τραγούδια· τη συνοδεύουν ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ (κιθάρα) και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΟΣ (κοντραμπάσο).

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ: ΙΑΠΩΝΙΑ


Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ επαναπρογραμματίζει το από πέρυσι αναγγελθέν πολιτιστικό ταξίδι στην Ιαπωνία, στην περιοχή του Κυότο, για τις ημέρες του Πάσχα 2014. Οδηγός και βασικός πληροφορητής θα είναι ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΩΝΟΣ, ιαπωνολόγος  και διδάκτωρ Απωανατολικών Θρησκευμάτων (βλ. παλαιότερα προγράμματά της και Εργοβιογραφικά Σημειώματα συνεργατών).

Αναγκαία συμμετοχή: 10 άτομα
Κόστος συμμετοχής: 2500 ευρώ (περιλ. ημιδιατροφή, μετακινήσεις, εισιτήρια)
Διάρκεια: 13 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) – 24 Απριλίου 2014
Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής: 10 Φεβρουαρίου 2014


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
14/4: ΄Αφιξη
15/4: Ναοί Ζεν Βουδισμού Ριόαντζι, Γκίνκακουτζι (Ζεν Βουδισμός) / Μονοπάτι του Φιλοσόφου
16/4: Ολοήμερη επίσκεψη στη Νάρα (Εθνικό Μουσείο, Ναοί) (Βουδισμός του Κράτους,
     Βουδισμός του Λαού)
17/4: Ορος Κουράμα / Ναός Κουράμα / Θερμά Λουτρά (Νέες Θρησκείες)
18/4: Εθνικό Μουσείο Κυότο / Επίσκεψη στο χωριό Οχάρα
19/4: Όρος Κόγια (διανυκτέρευση σε Βουδιστικό ναό)
20/4: Τελετή / Κοιμητήριο και Ναοί Όρους Κόγια (Εσωτερικός Βουδισμός)
21/4: Επίσκεψη σε Παραδοσιακό Εργαστήριο Κιμονό / Παράσταση Θέατρου Καμπούκι
22/4: Ναός Σίντο Φουσίμι-Ινάρι (Σίντο) / Συνοικία Γκιόν / Χορός της Γκέισας
23/4: Ελεύθερη ημέρα
24/4: Επιστροφή

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: Γιώργος Κλώνος (τηλ. 6948-948666, vidyaloca@gmail.com)

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Maria Yudina – Mussorgsky, Beethoven, Prokofiev


Εκείνο το ιδιόμορφο, κάπως μελαγχολικό κορίτσι που αναφέρεται απ’ όλους ως μέλος του κύκλου τού Μιχαήλ Μπαχτίν στα χρόνια της δεκαετίας του ’20 στο Λένινγκραντ, που καθόταν συχνά στο πιάνο, ξυπόλυτη, έχοντας πάντα ένα ανθρώπινο κρανίο δίπλα στο πληκτρολόγιό της, ήταν η Mariya Veniaminovna Yudina (1899-1970), μία από τις σπουδαιότερες ρωσίδες πιανίστριες της σοβιετικής περιόδου. Γεννημένη στο Νιέβελ από οικογένεια ιουδαϊκής καταγωγής, σπούδασε μουσική στην Αγία Πετρούπολη μαζί με τον Dmitri Shostakovich και τον Vladimir Sofronitsky. Το άκρως ιδιοσυγκρασιακό ύφος της και η άπειρη ευαισθησία στο παίξιμο δεν συγχέονται με κανενός άλλου πιανίστα· η απολύτως προσωπική της ερμηνεία των κλασικών ––του Beethoven και προπαντός του Bach–– έκανε πολλούς να δουν σε αυτήν ένα προανάκρουσμα του ύφους τού Glenn Gould. Η Yudina, εν πάση περιπτώσει, ήταν από τους λίγους Σοβιετικούς καλλιτέχνες που αντιτέθηκαν απροκάλυπτα στο καθεστώς χωρίς να πληρώσει με τη ζωή της (χάρη, αναμφίβολα, στον προσωπικό θαυμασμό που έτρεφε για την τέχνη της ο Στάλιν). Φίλη και συνομιλήτρια διανοουμένων και φιλοσόφων ––ο Μπόρις Πάστερνακ, ο Οσίπ Μάντελσταμ, ο Pierre Boulez και ο Karlheinz Stockhausen ήταν ανάμεσα στους συχνούς επισκέπτες στο μικρό της διαμέρισμα–– και αξιόλογη συγγραφέας η ίδια, προσηλυτίστηκε σε έναν χριστιανικό ουμανισμό μέσ’ από την επιρροή του Πάβελ Φλορένσκι· χάρη στη φροντίδα των φίλων της, οι επιστολές και τα γραπτά της συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι διάσπαρτες και ως πρότινος δυσεύρετες ηχογραφήσεις της ––συνθετών οι οποίοι ήταν όχι μόνο άγνωστοι αλλά και πρακτικώς απαγορευμένοι στη Σοβιετική Ένωση, όπως ο Stravinsky, ο Hindemith, ο Krenek, ο Bartók–– έχουν επίσης αρχίσει να συγκεντρώνονται και να εκδίδονται από έγκυρες δισκογραφικές εταιρείες: ένα μικρό απάνθισμα αυτής της συλλογής παρουσιάζουμε εδώ (Classound, 1999), όπου μπορεί να διαπιστώσει κανείς τη μοναδική προσέγγιση της Yudina σε συνθέσεις συγχρόνων της και κλασικών.

Modest Mussorgsky, Pictures At An Exhibition
1. Promenade
2. Gnomus
3. Promenade
4. Il Vecchio Castello
5. Promenade
6. Tuileries - Dispute D"enfants Apres Jeux
7. Bydlo
8. Promenade
9. Ballet De Poussins Dans Leurs Coques
10. Samuel Godenberg Und Schmuyle
11. Promenade
12. Limoges. Le Marche
13. Catacombae - Sepulcrum Romanum
14. Con Cabane Sur Des Pattes De Poule (bab-yaga)
15. Le Grande Porte De Kiev

Ludwig Van Beethoven
16. Fantasie Chorale Pour Piano, Choeur Et Orchestra En Ut Mineur Op. 80

Sergey Prokofiev
17. Choses En Sol Op. 45 #1

Ludwig Van Beethoven
18. 32 Variations C-minor WoO 80 Op. 34

 https://mega.nz/#!41YV3ZKI!VeJOHm2rXdpURb2mHcLk4FOuXtFTC1yZMascSWJ96T0

Δείτε ακόμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...