Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Third Ear Band


Όσοι έχουν δει το εντυπωσιακό ντοκυμανταίρ του Werner Herzog, Fata Morgana, γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Σαχάρα, θυμούνται ίσως την υπνωτική μουσική των πρώτων 15 λεπτών, ένα πυκνό ηχητικό πλέγμα κρουστών και αυλών που μαγνητίζει με την επαναληπτικότητά του, αλλά είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί. Είναι η μουσική ενός συγκροτήματος της underground πρωτοπορίας τού Λονδίνου στα τέλη τής δεκαετίας του ’60, που διαμορφώθηκε στα ολονύχτια ψυχεδελικά sessions του περίφημου UFO Club: οι Third Ear Band.

Ο βασικός του πυρήνας ήταν τέσσερις μουσικοί: Dave Tomlin (μπάσο και βιολί), Glen Sweeney (κρουστά), Paul Minns (όμποε), Brian Meredith (τσέλο), ενώ στον πρώτο τους δίσκο παίρνει μέρος και ο γνωστός ντισκ-τζόκεϋ του  BBC John Peel —που είχε αναλάβει τον ρόλο μάνατζερ του γκρουπ— παίζοντας εβραϊκή άρπα. Οι δύο πρώτοι τους δίσκοι. Alchemy και Elements, εντυπωσίασαν με το ασυνήθιστο αμάλγαμα λαϊκής, μεσαιωνικής, ινδικής μουσικής και τζαζ-ροκ στοιχείων, παιγμένης κατά βάσιν με ακουστικά όργανα, και με την υψηλή δεξιοτεχνία που δεν κρύβει την κλασική παιδεία κάποιων από τους πρωτεργάτες του γκρουπ. Εν συνεχεία τούς ζητήθηκε να γράψουν δύο soundtrack, για την ταινία Αβελάρδος και Ελοΐζα του Herbert Fuchs (1970) και για τον Μάκβεθ του Πολάνσκι (1971) – εξαιρετικά επιτυχημένα και τα δύο, ιδίως το τελευταίο. Άνοιξαν επίσης τη συναυλία των Rolling Stones στο Χάιντ Παρκ στις 5 Ιουλίου 1969, κι εμφανίστηκαν στο Ροκ Φεστιβάλ τής Νήσου Ουάιτ τον επόμενο μήνα.

Οι Third Ear Band διαλύθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του’70 και ξανασχηματίστηκαν πρόσκαιρα, με νέα σύνθεση μελών, μεταξύ 1988-93 ηχογραφώντας τρεις ακόμα δίσκους. Σήμερα θεωρούνται σκαπανείς του είδους που αναδρομικά έχει αποκληθεί «World Music».

 

Από τον δίσκο ALCHEMY (1969)

Stone Circle (03:30)

Ghetto Raga (10:24)

Egyptian Book of the Dead (09:57)

Area Three (08:30)

Dragon Lines (05:30)

Lark Rise (02:48)

Από τον δίσκο ELEMENTS (1970)

Earth (09:56)


 

2 σχόλια:

 1. Do you need Personal Finance?
  Business Cash Finance?
  Unsecured Finance
  Fast and Simple Finance?
  Quick Application Process?
  Finance. Services Rendered include,
  *Debt Consolidation Finance
  *Business Finance Services
  *Personal Finance services Help
  contact us today and get the best lending service
  personal cash business cash just email us below
  Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
  call or add us on what's app +918929509036

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χρειάζεστε προσωπικό δάνειο;
  Δάνειο για τη βελτίωση του σπιτιού σας,
  Στεγαστικό δάνειο,
  Δάνειο εξυγίανσης χρέους,
  Εμπορικό δάνειο,
  Εκπαιδευτικό δάνειο,
  Δάνειο αυτοκινήτου,
  Δάνειο για περιουσιακά στοιχεία.
  financiserviceoffer876@gmail.com WhatsApp +918929509036

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δείτε ακόμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...