Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Καλοκαιρινό αφιέρωμα: Οι ευρωπαίοι συνθέτες και η θάλασσα

 

Το νερό με τη στοιχειακή δύναμή του έχει ασκήσει ανυποχώρητη μαγεία στους ευρωπαίους συνθέτες. Η ατέρμονη ρευστότητα, που συγγενεύει παράδοξα με τη φύση τής μουσικής, οι τρικυμιώδεις εναλλαγές των διαθέσεων, τα φουσκώματα και τα ξεχειλίσματα, η εναλλαγή τού αισθήματος κινδύνου με την ήρεμη ρέμβη, όλ’ αυτά έχουν κάνει τη θάλασσα ένα μαγνητικό αντικείμενο έλξης, ιδίως για τους μεταβαγκνερικούς δημιουργούς που απέπλευσαν και οι ίδιοι από την ασφαλή γη τής τονικότητας για ένα απρόβλεπτο ταξίδι στα χρωματικά νερά. 

Λίγες ιδιαίτερα προνομιακές στιγμές αυτού του ταξιδιού αποτυπώνει το μικρό αφιέρωμά μας σε τέσσερις ευρωπαίους συνθέτες που προδιέγραψαν, σε διαδοχικά στάδια, τις μουσικές ανησυχίες τού εικοστού αιώνα. Είτε πρόκειται για την άγρια Βόρειο Θάλασσα του Βάγκνερ, είτε για τις γελαστές μεσογειακές ακτές τού Ντεμπυσσύ, είτε για την απεραντοσύνη τού Ατλαντικού στον Μπρίττεν, είτε ακόμη για τις εξωτικές θάλασσες που αλίευσε ο Ρίμσκι-Κόρτσακοφ από τους ρωσικούς θρύλους και τα παραμύθια τής Σεχραζάτ, διυλισμένα μέσ’ από τις προσωπικές του εμπειρίες ως αξιωματικού τού ναυτικού, η θάλασσα πρωταγωνιστεί, κυρίαρχη και ακατάβλητη σε όλες πρωτεϊκές της μεταμορφώσεις, διαχρονικό σύμβολο του συγκινησιακού κόσμου και, κατ’ επέκταση, της ίδιας τής μουσικής.

 

RICHARD WAGNER (1813-1883)

01. «Εισαγωγή» στον Ιπτάμενο Ολλανδό

      (New Philarmonia Orchestra - Sir Adrian Boult)

CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)

02. Από την αυγή ως το μεσημέρι τη θάλασσα  [Η θάλασσα - Ι]

03. Παιχνίδια των κυμάτων [Η θάλασσα - ΙΙ]

04. Διάλογος του νερού και ανέμου [Η θάλασσα - ΙΙΙ]

05. Σειρήνες [Νυχτερινά - ΙΙΙ]

      (Orchestre du Capitole de Toulouse - Michel Plasson)

BENJAMIN BRITTEN (1913-1976)

06. Αυγή [Peter Grimes (4 ιντερλούδια)]

07. Κυριακή πρωί [Peter Grimes (4 ιντερλούδια)]

08. Φεγγαρόφωτο [Peter Grimes (4 ιντερλούδια)]

09. Θύελλα [Peter Grimes (4 ιντερλούδια)]

10. Peter Grimes - Passacaglia

      (London Symphony Orchestra - André Previn)

NIKOLAI RIMSKY-KORSAKOV (1844-1908)

11. Η τσαρίνα μέσα σ’ ένα βαρέλι στη θάλασσα [Τσάρος Σαλτάν (σουίτα) - ΙΙ]

      (Philarmonia Orchestra - Paul Kletzki)

12. Η τρικυμία και το πλοίο τού Σιμπάν [Σεχραζάντ - Ι]

13. Γιορτή στη Βαγδάτη - Η θάλασσα -Το ναυάγιο [Σεχραζάντ - ΙV]

       (London Philarmonic Orchestra -Yuri Svetlanov)

  

2 σχόλια:

 1. ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ LIGHTSTREAM ©


  Η καλύτερη εταιρεία δανείων LIGHTSTREAM είναι εδώ για να σας χορηγήσει το δάνειο που αναζητούσατε χωρίς άγχος ή πολύ χαρτί χωρίς κρυφές πληρωμές. Έχετε προβληματιστεί για το πού να πάρετε δάνειο; απορρίφθηκε από τις τράπεζες λόγω της χαμηλής πιστωτικής βαθμολογίας σας; ή ανησυχείτε για τον online δανεισμό.

  Μην ανησυχείτε άλλο γιατί η LIGHTSTREAM LOANS θα σας χορηγήσει δάνειο με επιτόκιο έως 3%. Επικοινωνήστε μαζί μας (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν. Δάνεια επιχειρήσεων, Δάνεια αυτοκινήτων, Στεγαστικά δάνεια, Φοιτητικά δάνεια, πραγματική χρηματοδότηση, επενδυτής ακινήτων, δάνεια κατασκευών, στεγαστικά δάνεια. Καταναλωτικά δάνεια, δάνεια FHA, προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων κ.λπ.

  Το LIGHTSTREAM προσφέρει δάνεια χωρίς κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS για διάρκεια 1 έως 20 ετών. Είμαστε στη διάθεσή σας όλες τις ώρες της ημέρας. Οι μέθοδοί μας είναι απλές και σύντομες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να υποβάλετε αίτηση και να λάβετε δάνειο εντός 24 ωρών.
  Μην διστάσετε, μην αφήσετε αυτό το οικονομικό βάρος να σας πνίξει. Μην αφήσετε τη χρηματοδότηση να σταματήσει αυτήν την επιχείρηση, να σας στερήσει αυτό το μηχάνημα, ένα νέο αυτοκίνητο ή ένα νέο σπίτι.

  Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στις επίσημες διευθύνσεις email μας

  Email 1: (lightstreamloansinc@gmail.com)
  Email 2: (lightstreaminc@zohomail.com)

  LIGHTSTREAM ©

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σε όλους, σήμερα είναι μια παραγωγική μέρα. Δουλεύω για τα έργα μου που πρέπει να γίνουν την επόμενη εβδομάδα και επίσης σχεδιάζω μια νέα στρατηγική για τους επιχειρηματικούς μου στόχους. Μιλάω για τον κ. Pedro, έναν υπάλληλο δανείου που βοήθησε στην έγκριση του δανείου μου για την έναρξη της επιχείρησής μου σε ποσοστό 3%, οπότε ελπίζω πραγματικά τις επόμενες εβδομάδες να μπορέσω να επανέλθω και να μην αφήσω τίποτα να με κρατήσει κάτω. Μισώ αυτά τα πάνω-κάτω πράγματα κάθε μέρα είναι διαφορετικά και απλά μισώ αυτό που νιώθω. Είμαι έτοιμος να γίνω εκείνο το άτομο που ήμουν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο που είναι σε καλό δρόμο και ξέρει τι είναι σημαντικό, καλή υγεία και να πηγαίνω για τους στόχους μου. Απλώς διατηρώ την πίστη ότι θα επανέλθω σε καλό δρόμο και επίσης ανυπομονώ για τις πολλές αλλαγές που έρχονται στη ζωή μου τις επόμενες εβδομάδες. Κράτα με στις σκέψεις σου, όλη η θετική ενέργεια χρειάζεται πραγματικά.
  για επιχειρηματικό δάνειο.προσωπικό δάνειο, δάνειο αυτοκινήτου, στεγαστικό δάνειο και άλλη οικονομική βοήθεια.
  Επικοινωνήστε με τον κ. Pedro για δάνειο 2% στο pedroloanss@gmail.com.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δείτε ακόμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...