Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Ο ήρεμος νατουραλισμός τού Άαρον Κόπλαντ

Ο Aaron Copland (1900-1990), συνθέτης, δάσκαλος σύνθεσης, μουσικός συγγραφέας και μαέστρος, έχει αποκληθεί «ο πρύτανης των αμερικανών συνθετών». Οι ανοιχτές, ρευστές, αδιόρατα μεταβαλλόμενες αρμονίες του ανακαλούν αυτό που από πολλούς θεωρείται ως ο αντιπροσωπευτικός ήχος τής αμερικανικής μουσικής, παραπέμποντας στο αχανές αμερικανικό τοπίο και στο πνεύμα των πιονιέρων. Τρία χρόνια νεανικών σπουδών τού Κόπλαντ στο Παρίσι, κοντά στην περίφημη δασκάλα Nadia Boulanger, του ενστάλαξαν ένα ζωηρό ενδιαφέρον για τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό αλλά και τη δική της εκλεκτική προσέγγιση στη μουσική. Μετά την επιστροφή του στην Αμερική, ωστόσο, επιδίωξε ένα πιο προσιτό «λαϊκό» ύφος, και στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης των χρόνων τού ’30 δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει στοιχεία τής δημοφιλούς μουσικής για ν’ απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο κοινό. Εκτός από τα μπαλέτα και τα ορχηστρικά του έργα, έγραψε μουσική και σε πολλά άλλα είδη, περιλαμβανομένης φωνητικής μουσικής και μουσικής για τον κινηματογράφο. 

Από τη δεκαετία τού ’40 ο Κόπλαντ άρχισε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε συνθέτες όπως ο Στραβίνσκι, ο Σαίνμπεργκ και ο Πιερ Μπουλέζ, πράγμα που τον ενέπνευσε να δοκιμάσει σειραϊκές τεχνικές σε ορισμένα έργα του, αλλά υποταγμένες πάντα σε μια ευρύτερη μελωδική και αρμονική πρόθεση. Επέμενε να χρησιμοποιεί λαϊκές μουσικές φόρμες, εισάγοντας βαθμιαία ρυθμικές και αρμονικές περιπλοκές, «σπάζοντας» παραδοσιακές μελωδίες και τροποποιώντας τα μετρικά πρότυπα και τις τονικές αξίες. Πάνω απ’ όλα, διατήρησε την αμερικανική ατμόσφαιρα μέσω αυτού που ο μουσικολόγος Elliott Antokoletz ονόμασε «συντηρητικό χειρισμό των ανοιχτών διατονικών αντηχήσεων» που δίνει μια «βουκολική ποιότητα» στη μουσική. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι εμφανή στη διασημότερη σύνθεση του Άαρον Κόπλαντ —που παρουσιάζουμε εδώ, μαζί με άλλα τρία αντιπροσωπευτικά του έργα, από την London Festival Orchestra σε διεύθυνση Ross Pople— κι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα σύγχρονης μουσικής: την Άνοιξη στα Απαλάχια (διακριτικός υπαινιγμός στην Ιεροτελεστία τής Άνοιξης;), μπαλέτο που παρήγγειλε το 1944 στον Κόπλαντ η Martha Graham. Αξιοπαρατήρητη είναι επίσης στο Σεξτέτο η οργανική ενσωμάτωση τζαζ στοιχείων, όπως και ο μοναχικός μονόλογος της τρομπέτας που διαπερνά της σιγή τής νύχτας στο Quiet City, γραμμένο σαν θεατρική μουσική για ένα έργο του Μπέρναρ Σω.

 

1. Appalachian Spring………………………………………………………………...26:27

  Sextet (for String Quartet, Clarinet and Piano). …………………………………….15:34

2. Allegro vivace…………………………………………………………………….... 04:40

3. Lento……………………………………………………………………………….. 04:54

4. Finale…………………………………………………………………………………06:00

5. Quiet City……………………………………………………………………………10:08

   Two Pierces for String Orchestra…………………………………………………..09:18

6. Lento molto…………………………………………………………………………. 05:20

7. Rondino………………………………………………………………………………03:58

 


 

2 σχόλια:

  1. ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ LIGHTSTREAM ©


    Η καλύτερη εταιρεία δανείων LIGHTSTREAM είναι εδώ για να σας χορηγήσει το δάνειο που αναζητούσατε χωρίς άγχος ή πολύ χαρτί χωρίς κρυφές πληρωμές. Έχετε προβληματιστεί για το πού να πάρετε δάνειο; απορρίφθηκε από τις τράπεζες λόγω της χαμηλής πιστωτικής βαθμολογίας σας; ή ανησυχείτε για τον online δανεισμό.

    Μην ανησυχείτε άλλο γιατί η LIGHTSTREAM LOANS θα σας χορηγήσει δάνειο με επιτόκιο έως 3%. Επικοινωνήστε μαζί μας (lightstreamloansinc@gmail.com).

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν. Δάνεια επιχειρήσεων, Δάνεια αυτοκινήτων, Στεγαστικά δάνεια, Φοιτητικά δάνεια, πραγματική χρηματοδότηση, επενδυτής ακινήτων, δάνεια κατασκευών, στεγαστικά δάνεια. Καταναλωτικά δάνεια, δάνεια FHA, προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων κ.λπ.

    Το LIGHTSTREAM προσφέρει δάνεια χωρίς κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS για διάρκεια 1 έως 20 ετών. Είμαστε στη διάθεσή σας όλες τις ώρες της ημέρας. Οι μέθοδοί μας είναι απλές και σύντομες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να υποβάλετε αίτηση και να λάβετε δάνειο εντός 24 ωρών.
    Μην διστάσετε, μην αφήσετε αυτό το οικονομικό βάρος να σας πνίξει. Μην αφήσετε τη χρηματοδότηση να σταματήσει αυτήν την επιχείρηση, να σας στερήσει αυτό το μηχάνημα, ένα νέο αυτοκίνητο ή ένα νέο σπίτι.

    Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στις επίσημες διευθύνσεις email μας

    Email 1: (lightstreamloansinc@gmail.com)
    Email 2: (lightstreaminc@zohomail.com)

    LIGHTSTREAM ©

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Do you need Personal Finance?
    Business Cash Finance?
    Unsecured Finance
    Fast and Simple Finance?
    Quick Application Process?
    Finance. Services Rendered include,
    *Debt Consolidation Finance
    *Business Finance Services
    *Personal Finance services Help
    contact us today and get the best lending service
    personal cash business cash just email us below
    Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
    call or add us on what's app +918929509036

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δείτε ακόμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...