Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Ο μυστικιστικός ήχος τού Αλεξάντρ Σκριάμπιν

Από την ομάδα των πρωτοποριακών συνθετών που άνοιξαν τον ρωσικό εικοστό αιώνα (Μίλι Μπαλακίρεφ, Μόντεστ Μουσόργκσκι, Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακωφ, Αλεξάντρ Μπορόντιν και Σεργκέι Ραχμάνινωφ), ο Αλεξάντρ Νικολάεβιτς Σκριάμπιν (1872-1915) ήταν αναμφίβολα ο πιο ιδιοφυής, ο πιο καινοτόμος αλλά και ο πιο αμφιλεγόμενος. Από αριστοκρατική μοσχοβίτικη οικογένεια, ο Σκριάμπιν ξεκίνησε την καριέρα του το 1994 στην Αγία Πετρούπολη σαν πιανίστας παίζοντας ήδη δικά του έργα. Τα πρώτα αυτά χρόνια ήταν επηρεασμένος πολύ από τον Σοπέν και οι συνθέσεις του ήταν απολύτως τονικές σε χαρακτηριστικό ρομαντικό ύφος. Η εξέλιξή του υπήρξε ωστόσο αστραπιαία τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας τον σε μια ουσιαστικά ατονική μουσική γλώσσα (εντελώς ανεξάρτητα από τον Σαίνμπεργκ και τη Σχολή τής Βιέννης) βασισμένη στη χρωματικότητα και τις διαφωνίες. Σε αυτό έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο τα φιλοσοφικά ενδιαφέροντά του: γοητευμένος αρχικά από τη νιτσεϊκή θεωρία τού «Υπερανθρώπου» στράφηκε εντέλει στη θεοσοφία και υπήρξε οπαδός τής Έλενας Μπλαβάτσκι. Ζώντας και ταξιδεύοντας πολλά χρόνια στο εξωτερικό —στη Σουηδία, στην Ιταλία, στο Παρίσι, στο Βέλγιο και στις ΗΠΑ— ανέπτυξε έναν πολύ προσωπικό και αφηρημένο μυστικισμό που είχε ως επίκεντρο την ιδέα τής βιωματικής μετοχής τού καλλιτέχνη στο κοσμικό μυστήριο της Δημιουργίας. Το μουσικό του έργο αποκτά μια όλο και πιο περίπλοκη δομή καθώς προσπαθεί ν’ αποτυπώσει το φαινόμενο της συναισθησίας (ενιαίες δέσμες αισθήσεων που μεταφράζουν στοιχεία τής μίας στην άλλη – π.χ. αντιστοιχίες ήχων, οσμών και χρωμάτων) διαλύοντας, μαζί με την κοινή αίσθηση της «πραγματικότητας», την ίδια την τονική οργάνωση. Τα τελευταία χρόνια τής ζωής του ο Σκριάμπιν συνέλαβε ένα υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο: μια παράσταση του μεγαλεπίβολου έργου που συνέθετε αυτή την περίοδο με τίτλο Mysterium Magnum (κι έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτο), η οποία θα διαρκούσε μια ολόκληρη εβδομάδα με συνοδεία χορού, αρωμάτων και φωτός σε ένα βουδιστικό μοναστήρι στους πρόποδες των Ιμαλαΐων – σχέδιο που διέκοψε ο πρόωρος θάνατός του. Ο Σκριάμπιν μπορεί να θεωρηθεί ως ο πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του ρωσικού Συμβολισμού στη μουσική (θα μπορούσε κάλλιστα να τον παραβάλει κάποιος με τον Ραίριχ στη ζωγραφική, ο οποίος μάλιστα έζησε στο Καρακόρουμ και στα Ιμαλάια και οι ανατολικές του επιρροές ήταν πολύ πιο βαθιές) κι επηρέασε αξιοσημείωτα συνθέτες όπως ο Στραβίνσκι και ο Προκόπιεφ.

Παρουσιάζουμε εδώ δύο από τα πιο διάσημα συμφωνικά ποιήματα του Σκριάμπιν —το «Ποίημα της Έκστασης», και το «Ποίημα της Φωτιάς ή Προμηθέας»— που αποτυπώνουν ανάγλυφα τις μουσικές του αναζητήσεις, μαζί με την τελευταία του σονάτα για πιάνο (την επιλεγόμενη «Μαύρη λειτουργία»): ένα όντως απόκοσμο έργο, παρά τη συντομία του, που συνιστά και το πιο αναγνωρίσιμο δείγμα τού μυστικισμού του. Ο ιλιγγιώδης συνδυασμός θεμάτων αυξάνει διαρκώς την πυκνότητα της διαφωνίας και τη συνολική αίσθηση αστάθειας, ενώ οι τρίλιες που αφθονούν σε όλο το κομμάτι μαρτυρούν τη σημασία που τους έδινε ο Σκριάμπιν, πέρ’ από την καθαρά διακοσμητική: πίστευε ακράδαντα ότι συμβολίζουν τις δονήσεις του σύμπαντος και αντιπροσωπεύουν το λευκό, καθαρό φως. 

 

1. Le Poème de l’Extase, op. 54 (1908)                                                                      19:09

   Deutsches Symphonie-Orchester, Gerd Müller-Lorenz      

2. Prométhée – Le Poème du Feu, op. 60 (1910)                                                       21:42

   Deutsches Symphonie-Orchester, Rundfunkchor Berlin, Gerd Müller-Lorenz      

   πιάνο: Peter Jablonski

3. Sonata No. 9 (“Black Mass”), op. 68 (1912-13)                                                     07:43

    πιάνο: Gunter Philipp

 


3 σχόλια:

  1. ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟ LIGHTSTREAM ©


    Η καλύτερη εταιρεία δανείων LIGHTSTREAM είναι εδώ για να σας χορηγήσει το δάνειο που αναζητούσατε χωρίς άγχος ή πολύ χαρτί χωρίς κρυφές πληρωμές. Έχετε προβληματιστεί για το πού να πάρετε δάνειο; απορρίφθηκε από τις τράπεζες λόγω της χαμηλής πιστωτικής βαθμολογίας σας; ή ανησυχείτε για τον online δανεισμό.

    Μην ανησυχείτε άλλο γιατί η LIGHTSTREAM LOANS θα σας χορηγήσει δάνειο με επιτόκιο έως 3%. Επικοινωνήστε μαζί μας (lightstreamloansinc@gmail.com).

    Οι υπηρεσίες μας περιλαμβάνουν. Δάνεια επιχειρήσεων, Δάνεια αυτοκινήτων, Στεγαστικά δάνεια, Φοιτητικά δάνεια, πραγματική χρηματοδότηση, επενδυτής ακινήτων, δάνεια κατασκευών, στεγαστικά δάνεια. Καταναλωτικά δάνεια, δάνεια FHA, προσωπικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων κ.λπ.

    Το LIGHTSTREAM προσφέρει δάνεια χωρίς κρυφές πληρωμές από 1.000 έως 20.000.000 EUR / USD / POUNDS για διάρκεια 1 έως 20 ετών. Είμαστε στη διάθεσή σας όλες τις ώρες της ημέρας. Οι μέθοδοί μας είναι απλές και σύντομες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να υποβάλετε αίτηση και να λάβετε δάνειο εντός 24 ωρών.
    Μην διστάσετε, μην αφήσετε αυτό το οικονομικό βάρος να σας πνίξει. Μην αφήσετε τη χρηματοδότηση να σταματήσει αυτήν την επιχείρηση, να σας στερήσει αυτό το μηχάνημα, ένα νέο αυτοκίνητο ή ένα νέο σπίτι.

    Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στις επίσημες διευθύνσεις email μας

    Email 1: (lightstreamloansinc@gmail.com)
    Email 2: (lightstreaminc@zohomail.com)

    LIGHTSTREAM ©

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας είμαι ο Ahmed Ali Akbari με το όνομα. Έχω δει σχόλια από άτομα που έχουν λάβει δάνειο στο παρελθόν από Πιστωτικά Ιδρύματα και κάνω αίτηση από αυτά και μετά από μερικές μέρες λαμβάνω 13.000 ευρώ στον λογαριασμό μου που ζήτησα. Αυτά είναι πραγματικά υπέροχα νέα. Προτείνετε σε οποιονδήποτε χρειάζεται δάνειο να στείλει email στην εταιρεία { loancreditinstitutions00@gmail.com} ή στο whatsapp: +393512114999

    Τώρα είμαι χαρούμενος που πήρα το δάνειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σε όλους, ευχαριστώ που διαβάσατε το μήνυμά μου. Είμαι εδώ για να δω πώς πήρα 17.500 ευρώ από Πιστωτικά Ιδρύματα Δανεισμού, δεν τους εμπιστεύτηκα στην αρχή, δόξα τω Θεώ με βοήθησαν με το δάνειο που χρειαζόμουν. εάν χρειάζεστε δάνειο. μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο. Στείλτε email {loancreditinstitutions00@gmail.com} ή αριθμός whatsapp: +393512114999.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δείτε ακόμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...