Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Από την άνοιξη της πολωνικής τζαζ: Zbigniew Namyslowski

H Άνοιξη της Πράγας –όπως και όλο το παγκόσμιο κύμα των εξεγέρσεων του ’68, του οποίου αποτέλεσε μέρος– δεν ήταν μόνο ένα πολιτικό συμβάν• ήταν ταυτόχρονα ένα έναυσμα πολιτισμικής αναγέννησης που πήρε πολλές μορφές στην πρώην Ανατολική Ευρώπη: και κατεξοχήν μεταξύ αυτών γέννησε μια νέα σκηνή τζαζ, ως μουσικό ισοδύναμο της πολιτικής διαμαρτυρίας.


Η Πολωνία βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή αυτού του ρεύματος, και η πολωνική τζαζ των χρόνων του ’60 και ’70 υπήρξε μια μεγάλη στιγμή για την εξέλιξη του αυτοσχεδιαστικού ρεύματος στην Ευρώπη. Ανάμεσα στους πολλούς κορυφαίους δημιουργούς (αρκετοί από τους οποίους είναι ενεργοί μέχρι σήμερα) ξεχωρίζει ασφαλώς ο σαξοφωνίστας Zbigniew Namyslowski (γεν. 1939). Το ενδιαφέρον του για τις παραδοσιακές μουσικές φόρμες τής πατρίδας του, και η διάθεση να τις μπολιάσει σε ένα μοντέρνο μουσικό ιδίωμα που έχει τις βάσεις του στην αφροαμερικανική τζαζ, διαφαίνεται σε όλο του το έργο – καθαρότερα όμως σε αυτή την εκπληκτική ηχογράφηση, για τη μικρή πολωνική εταιρεία Polskie Nagrania, με τίτλο Kuyaviak Goes Funky (Polish Jazz Vol. 46, 1975). Ο ίδιος παίζει άλτο σαξόφωνο, και το κουιντέτο του απαρτίζουν μερικές από τις σπουδαιότερες φιγούρες της πολωνικής σκηνής: Tomasz Szukalski (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο), Wojciech Karolak (ηλεκτρικό πιάνο), Paweł Jarzębski (μπάσο) και Czesław Bartkowski (κρουστά).

Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, με τους ίδιους υπόλοιπους μουσικούς και με την τραγουδίστρια Karin Krogg στη θέση τού Tomasz Szukalski, ηχογράφησε ζωντανά το κομμάτι που δίνουμε εδώ ως bonus track, στο πλαίσιο του ετήσιου Jazz Jamboree που διοργανωνόταν αδιαλείπτως από το 1958 στη Βαρσοβία.
Kuyaviak goes funky

01. Gesowka - Appenzeller's Dance
02. Smutny Jasio (Sad Little Johnny)
03. Quiet Afternoon
04.  Zablakana Owieczka (Little Lamb Lost)

Bonus Track:  Hello Thursday

 https://mega.nz/#!0pomWT5Z!wekwe5RZfzhvlsOew2DsSqhIwsglc50Crbef839L45o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε ακόμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...