Σελίδες

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Kudsi Erguner: Islam Blues

 


Ο Kudsi Erguner ζει και εργάζεται στο Παρίσι ως μουσικός, συνθέτης, μουσικολόγος, δάσκαλος, συγγραφέας και μεταφραστής.

Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1952 στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας. Ο Erguner προέρχεται από μια οικογένεια τούρκων μουσικών. Η επαφή του με πολλούς διάσημους μουσικούς από την παλαιότερη γενιά, που σύχναζαν στο σπίτι των γονιών του και η συμμετοχή του σε διάφορες σούφικες αδελφότητες, των οποίων τη μουσική και τη διδασκαλία μελέτησε, άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους πάνω του. Έλαβε την κατάρτιση του απευθείας από τον πατέρα του, Ulvi Erguner, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μεγάλος δεξιοτέχνης του νέι.

Το 1969 έγινε μέλος της Ραδιοφωνικής Ορχήστρας της Ισταμπούλ. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1975, μετακόμισε στο Παρίσι για να σπουδάσει αρχιτεκτονική και μουσικολογία.

Το 1976 ο Erguner πραγματοποίησε μια μουσική έρευνα στο Αφγανιστάν και συνεργάστηκε με τον Peter Brook στην κινηματογράφηση της ταινίας Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους (Meetings with Remarkable Men). Το 1980 έκανε ένα ερευνητικό ταξίδι στην Τουρκία για λογαριασμό της UNESCO. Ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε στο Παρίσι το Ινστιτούτο «Μεβλανά» για τη μελέτη της κλασικής μουσικής και των διδασκαλιών των Σούφι. Στη διάρκεια του 1985-88 δημιούργησε πρωτότυπες συνθέσεις, περιλαμβανομένου του έργου του για το Mahabharata του Peter Brook (το θεατρικό και το κινηματογραφικό). Το 1986/87 πήρε μέρος σε μία αποστολή στο Πακιστάν, που του ανατέθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio France και τη France Musique, με σκοπό την καταγραφή και την τεκμηρίωση της παραδοσιακής μουσικής.

Το 1988 συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας της ομάδας Fasl (που αργότερα μετονομάστηκε σε Kudsi Erguner Ensemble), με στόχο την αναβίωση του κλασικού ρεπερτορίου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 16ου αιώνα. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον Peter Gabriel για το το soundtrack της ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε, Ο Τελευταίος Πειρασμός του Χριστού. Το 1991 συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για το Νέβα, το μπαλέτο της Carolyn Carlson, που παρουσιάστηκε στο Théâtre de la Ville de Paris. Έγραψε, επίσης, πρωτότυπη μουσική το 1997 για το μπαλέτο Le Voyage Nocturne του Μωρίς Μπεζάρ, που παρουσιάστηκε στο Théâtre des Champs-Elysées στο Παρίσι.

Το Ottomania του Kudsi Erguner (1999) φέρεται να είναι το πρώτο έργο σε αυτό που ονομάζεται World Music, το οποίο συνδέει την κλασική μουσική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τους δυτικούς αυτοσχεδιασμούς και τους ρυθμούς της τζαζ. Είναι η αποτύπωση της ιστορίας μιας εξαιρετικής μουσικής συνάντησης, και είναι μια λογική συνέχεια της πολυτάραχης ζωής του Erguner. «Δυστυχώς, το 99% της μουσικής fusion που παράγεται σήμερα είναι απλώς μια άσχημη επικόλληση, ένα κακότεχνο κολάζ. Με το Ottomania προσπάθησα να αφήσω την σύντηξη (fusion) να αναπτυχθεί από μόνη της. Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο για τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα η κάθεμία προς την άλλη. Με την Kudsi Erguner’s Εnsemble από τη μία πλευρά και τρεις σπουδαίους μουσικούς από τη διεθνή τζαζ σκηνή—τον γερμανό  Christof Lauer (σαξόφωνο), τον γάλλο Michel Godard (τούμπα και οφίαυλος), και τον αμερικανό Mark Nauseef (ντραμς)–– από την άλλη, το Ottomania έκανε επιτυχώς αυτό το βήμα».

Ο Kudsi Erguner έχει δώσει συναυλίες και έπαιξε σε μεγάλα φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει ερευνήσει τη μουσική της Ινδίας, του Πακιστάν και της Τουρκίας, δημιουργώντας διαφορετικά μουσικά σύνολα, ηχογραφώντας πολλά άλμπουμ, κι έχει συνεργαστεί με διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Peter Gabriel (Passion, Us), ο Μωρίς Μπεζάρ, ο Peter Brook, ο Γιώργος Απέργης, ο Didier Lockwood και ο Michel Portal.
Έχει τεκμηριώσει και αναβιώσει ξεχασμένες,  σχεδόν, μουσικές παραδόσεις και τις έφερε στην προσοχή του δυτικού κοινού, εξασφαλίζοντας τους μια θέση στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Kudsi Erguner
Islam Blues (2001)

01 One Word
02 Adjem Blues
03 Mediterranien
04 Sarki
05 Camel
06 Moonrise
07 Twins


Μουσικοί:

Kudsi Erguner - Ney
Mark Nauseef - Drums
Nguyên Lê - Guitar
Renaud Garcia Fons - Contrabass
Karim Ziad - Drums (track 7 only)

Συμμετέχει σύνολο τούρκικων παραδοσιακών οργάνων και φωνών

 https://mega.nz/#!8sxgxCgC!DB-iRS_8ZHOXslHVWbYUzQIXadROnydsvFVniFtth4I

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου